Här är föreningen som hjälper hemmasittare: ”Vi får skiten gjord”

Oliver Grahn, Seweryn Wilamowski, Jan Elofsson och Lovisa Boström.

I ett treårigt projekt lär sig unga i Arvika och Eda om samarbete och kommunikation genom Civilisationen, en förening som fokuserar på att lösa verkliga problem och ”få skiten gjord”.

Tidningsbild

Hela Eda 2024

Detta är en artikel från det senaste numret av Hela Eda. Läs tidningen digitalt här.

Läs mer

På samma sätt som så många andra företag och organisationer i Västvärmland, väcktes Civilisationen till liv av några veteraner från Arvikafestivalen som delade en gemensam frustration.
”Varför finns det inga möjligheter för ungdomar i Arvika?” undrade de.

Sedan bildade de Civilisationen.

– Vi insåg att vi har ett jäkla nätverk, med alltifrån filmproducenter till psykologer. Och så tänkte vi att vi kunde använda oss av det för att ge tillbaka till ungdomarna i Arvika och Eda, säger Jan Elofsson, som sitter i styrelsen.

Efter att ha observerat en ökning av antalet hemmasittande ungdomar, det vill säga ungdomar som inte går i skolan, började en kväll som inleddes med pizza och fortsatte med livliga diskussioner att forma en idé.

– Det snackas ju massa om entreprenörskap som lösningen på alla problem, men vad menar vi med det egentligen? Det vi tänkte var att man gör saker tillsammans, sätter upp mål och lär sig kommunicera med varandra. Men framförallt: får skiten gjord. Skulle vi kunna utbilda unga i det på något sätt?

”Skarpa case”

Sagt och gjort – man samlade resurser för att utforma en utbildning. För att särskilja sig från Ung Företagsamhet, som primärt fokuserar på företagande och näringsliv, valde man att döpa sitt projekt till solidariskt entreprenörskap.

Civilisationen får skiten gjord på ett kick, menar Jan Elofsson.

– Det ska vara samhällsbra liksom, speciellt för barn och unga. Dessutom ville vi jobba med skarpa case, inte inbillade företag, säger Jan.

De tilldelades drygt fyra miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden för ett treårigt projekt. Under denna tid ges ungdomar möjlighet att arbeta med ett ”case” under en veckas tid och på fredagen presentera sina resultat. Dessutom kompenseras de ekonomiskt för sitt deltagande.
Träffarna har ägt rum på Ritz i Arvika och Folkets Hus i Åmotfors. Naturligtvis ingick även lunch och fikapaus under dagarna.

– Det ska vara som en arbetsvecka, och vi utgår från att ungdomarna löser det. På måndagen brukar det vara ganska skakigt. Ingen pratar med varandra och vill därifrån. Ibland ber någon om väckning på morgonen men i övrigt har vi behandlat dem som vuxna människor. Jag tror att ger man folk ansvar så tar dem det. Det som vi gör är att vi jobbar med case som man jobbar med under en hel vecka och så har vi varje dag någon ny kunskapspåfyllning. Det är kommunikation, positiv psykologi, sätta smarta mål och dessutom är det ju den sista grejen att få skiten gjord, vilket vi får med ett kick, säger Jan.

Seweryn Wilamowski har varit med på
utbildningen två gånger och tycker att den är givande.

Släppte efter ett tag

Seweryn Wilamowski, 19, har varit med på utbildningen två gånger.

– Första gången jag gick så tyckte jag väl att det var ganska onödigt, men efter ett tag så släppte det. Det var ändå viktiga grejer man får med sig av det här, kommunikation och lite sådana grejer, berättar han.

Under utbildningen kom olika föreläsare, mestadels rekryterade inom föreningen, som bland annat pratade om kommunikation, hur man jobbar i grupp och hur man sprider ett budskap, liksom en psykolog som föreläste om självutveckling.

– Jag tycker att det är bra grejer som man får med sig faktiskt.

En annan engagerad individ är Lovisa Boström, 19.

Hon är projektledare för ”Vem fan bryr sig?” tillsammans med sitt team. Projektet har som grundtanke att introducera kultur till unga människor.

Lovisa Boström är delprojektledare för ”Vem fan bryr sig?” tillsammans med sitt team. Projektet har som grundtanke att introducera kultur till unga.

– Vi riktar oss till ungdomar mellan 13 och 20 år, och tanken är att de ska få prova på olika former av kultur på ett väldigt grundläggande sätt. Inga förkunskaper krävs, utan det handlar helt enkelt om att få prova, känna och se att det inte behöver vara så krångligt. Många känner prestationsångest när det kommer till kultur i alla dess former, och tror att de måste vara perfekta och kunna allting. Det är inte det vi vill, vi vill bara att det ska vara kul och lättillgängligt, förklarar Lovisa Boström.

Vad vill ni uppnå med projektet?

– Vi kommer att försöka ha ganska olika typer av ämnen, men det viktigaste för oss är att väcka barnasinnet och visa att det inte är farligt att vara lite knasig och lekfull. Det går faktiskt ganska bra så länge vi inte dömer varandra. Vem bryr sig egentligen? Det är ju därifrån namnet på projektet kommer, säger hon och konstaterar:

– Jag tycker att det är ett ganska bra namn, för ”Vem fan bryr sig?”.

Hon tar en paus och Elofsson fortsätter:

– Om man tittar på den senaste rapporten från Ungdomsbarometern så ser man att unga har en ganska mörk syn på samhället och dessutom låg tillit till politiker. Då kom vi fram till tanken: Vem bryr sig egentligen om unga människor och deras situation.

Projektet är i planeringsstadiet för tillfället, men Lovisa och hennes team hoppas kunna genomföra det den 17 juni.

– Det ska bli jävligt kul. Vi hoppas att så många som möjligt dyker upp, avslutar Lovisa.

Ta reda på mer om projektet solidariskt entreprenörskap på deras slutkonferens, som äger rum den 29:e augusti på Åmotfors Folkets Hus. Mer information publiceras på Civilisationens sociala kanaler.

Dela med dig