Så tar du bästa naturbilderna – proffsfotografen tipsar

Många vill testa naturfotografering, men hur lyckas man med det? Vi har fått expertråd från proffsfotografen Kurt Emtman.

Kurt Emtman har fotat ända sedan barnsben. Mest blir det naturbilder men ibland även människor eller det som faller honom in i stunden.

– Det är en rolig hobby, konstaterar han.

Han älskar Skillingmarks vyer och att fotografera i ”Golden Hour”. Genom sina foton tar han med betraktaren på en upptäcktsresa genom trolska naturskogar, över karga fjäll och upp till fantastiska utsiktsplatser. Du får uppleva djur, natur, vackert motljus och dimmiga morgnar via hans magiska fotografier.

Tidningsbild

Hela Eda 2024

Detta är en artikel från det senaste numret av Hela Eda. Läs tidningen digitalt här.

Läs mer

– Det är mest här i Skillingmark som jag fotar, men jag har faktiskt varit uppe på Dovrefjället två gånger och fotat myskoxe och fjällräv och nu har vi beställt resa till hösten igen, i september, säger Kurt Emtman.

Intresset för fotografering har funnits där i många år, egentligen ända sedan barnsben. Men det är på senare år som Kurt Emtman på allvar utvecklat sitt fotograferande.

– Från första början kom intresset redan från ungdomens dagar, men då skilde sig förutsättningarna från dagens teknik. Men kärleken till naturen har alltid funnits där från allra första början.

Hur många timmar lägger du ner på fotograferingen?

– Det blir många timmar, och det blir många bommar. På sommaren är jag ute varje dag. Vid solnedgång är det Tannsjön som gäller. Sedan brukar jag fara runt i bygden. Kronerfjället har en väldigt fin utsikt.

Att ha koll på ISO-inställningarna är avgörande för att kunna anpassa kameran efter olika ljusförhållanden och få bästa möjliga bildkvalitet.

Men naturfotografering har inte alltid varit det enda på agendan.

– Jag har fotat dop, bröllop och begravningar också

Vad har du fotat den senaste tiden?

– Det har blivit mycket fåglar, ekorrar och vatten. Häromdagen satt jag och såg morgonen gry över Askesjön, berättar han och visar en bild.

Naturfotografering kräver både tålamod och ibland en dos tur för att fånga det perfekta ögonblicket.

– Kurt Emtman.

Nu blickar Kurt framåt mot sommaren då naturen sakta börjar gå i blom och solnedgångarna är ljusa och fulla av färger. Då åker kameran fram och han ger sig ut för att hitta de bästa motiven.

Vad är ditt bästa fotominne?

– Ett av dem är här vid Tannsjön, när jag mötte bävern. Det var i maj 2020.

Och just det där bävermötet har blivit särskilt populärt och sålts i canvasformat till många nöjda kunder.

– Jag har gjort små fotoalbum som man får låna om man vill köpa bilder, där man kan välja och ta ut bilder. Det är ju lättare att göra så än att jag ska komma med datorn. Det är ett tips, speciellt som presentidé. Jag provade med pussel en gång och det sålde slut.

Med ett öga för detaljer och en förmåga att fånga de mest unika ögonblicken har Kurt Emtman blivit känd för sina bilder av naturen.
8 bra tips för dig som vill testa naturfotografering
1. I din trädgård. Innan du ger dig ut i vildmarken, varför inte öva upp dina kunskaper i din egen trädgård? Det är precis lika givande som att fota ute i skogen.

2. Använd tidigt kvällsljus. Försök att fota tidigt på kvällen när ljuset fortfarande är starkt men mjukt, vilket ger dina bilder en varm och behaglig ton.

3. Fånga fina färger på himlen. Solnedgångar och soluppgångar ger ofta en mångfald av färger. Under juni och juli kan du fota ända fram till tio på kvällen, men se till att ha ett stabilt stativ och var beredd att öka ISO-inställningarna.

4. Lättåtkomliga djur. I Eda finns fantastiska möjligheter för naturfotografer, särskilt när det gäller lättåtkomliga djur. Här kan du hitta en mångfald av vilda djur som rör sig fritt i området, såsom älgar, rådjur och fåglar, vilket ger dig bra förutsättningar.

5. Rätt kläder. Det viktigt att ha rätt kläder med dig för att vara förberedd på alla väderförhållanden. Du vet aldrig när det kan börja regna eller blåsa, så se till att vara förberedd på det.

6. Använd rätt utrustning. Använd en vanlig systemkamera för att lära dig grunderna. Ett stativ kan vara till stor hjälp, och om möjligt, investera i flera objektiv för att öka mångsidigheten i dina bilder.

7. Utforska makrofotografering. Blommor och små detaljer kan ge fantastiska bilder. Se till att det är vindstilla för att undvika suddiga bilder.

8. Ge inte upp! Naturfotografering kräver både tålamod och ibland en dos tur för att fånga det perfekta ögonblicket. Ibland kan det innebära att vänta länge på rätt ljus, väder eller att djuret eller motivet beter sig precis som du önskar.
Källa: Kurt Emtman.
Dela med dig